Skip to main content

Fietsen met de Pensionado's of genieters

Elke woensdag een bijzondere dagtocht met de Pensionada´s of de Genieters.

Bij Toer- en Wielerclub Stramproy (TWC) heb je 4 keer per week de mogelijkheid om met de club te gaan fietsen. Een van die mogelijkheden is de dagtocht op woensdag met de zogeheten Pensionada´s. Mocht u bij dat woord associaties hebben met gepensioneerden die hun oude dag rustig in Spanje doorbrengen, dan heeft u het volledig mis.

Het woord Pensionada´s is enkele jaren geleden ontstaan toen een groep renners het initiatief nam om in plaats van ´s-avonds overdag te gaan wielrennen. De initiatiefnemers waren allen leden die vanwege hun pensioengerechtigde leeftijd niet meer hoeven te werken. “Waarom ´s-avonds pas fietsen als we overdag ook kunnen”, was de achterliggende filosofie.

Wat aanvankelijk begon met een klein groepje van leden samen met niet leden, groeide uit tot een volwaardige activiteit. Een activiteit die uiteindelijk door het bestuur van TWC het stempel verenigingsactiviteit kreeg. Daarom zijn ook op de dagtochten van de Pensionada´s de regels van TWC van toepassing. Zo moet je lid zijn van TWC. Op proef enkele keren mee gaan als niet lid mag. Het bijzondere van de ritten met de Pensionada´s is dat het een dagtocht is. Daarom zijn de tochten langer dan gebruikelijk . De start is telkens om 09.30 uur bij Pol Verlaak, Breyvin 10 in Stramproy   (tel. 0495-561399). De meeste deelnemers zijn hier al ruime tijd van tevoren. Dan wordt de sfeer van de dag al gezet. Naast gesprekken over de actualiteiten worden de eerste moppen getapt. Ergens tussen 14.00 en 15.00 uur komen de Pensionada´s terug in Stramproy.

In tegenstelling tot de andere tochten wordt hier wel gepauzeerd, royaal zelfs. Halverwege elke rit wordt een eetgelegenheid aangegaan om een hapje te eten. Een ander bijzonder punt is dat de Pensionada´s mooie onbekende gebieden verkennen waar de vereniging normaliter niet zo snel komt. Verder kenmerken de tochten zich door de bijzondere sfeer en saamhorigheid. Met name vanwege het bijzondere karakter zien we steeds vaker dat leden die wel nog moeten werken de woensdag verlof nemen om mee te mogen. Het tempo ligt iets lager dan bij de andere groepen en dit wordt volledig op de groep afgestemd. Ook hier geldt: samen uit; samen thuis.

Sinds enkele jaren fietsen de genieters hun ritten op woensdag en vrijdag. De snelheid ligt wat hoger dan bij de pensionado's en de afstand is vaak ook een stuk langer.
De genieters vertrekken vanaf het kerkplein in Stramproy. Voor de juiste vertrektijden kun je contact opnemen met Bert van Tongerloo of Chris van Dael.

 

       Praktische informatie

  • Start elke woensdag om 09.30 u Bij Pol Verlaak aan het Breyvin 10, 6039 RN Stramproy.
  • Onderweg royale pauze om ergens te eten
  • Terugkomst in Stramproy ergens tussen 14.00 en 15.00 uur
  • Ook niet Pensionada´s mogen mee doen
  • Seizoen loopt van maart tot en met september